Перспективи сівби ярих зернових у 2022 році

17 Май, 2022 в 17:05

Яра сівба цього року привертає ще більше уваги, ніж зазвичай, оскільки вона проходить в умовах воєнного стану, а в деяких областях – недалеко від активних бойових дій. Тільки з Луганської області немає даних, бо там наразі є найнебезпечніша ситуація, повітряна тривога там діє без перерви вже більше місяця.

Серед усіх посівів ярих зернових, як правило, найбільшу частку мають кукурудза та ячмінь (у минулому сезоні – 88%). Ці культури також мають значну частку в структурі українського зернового експорту.

Темпи сівби кукурудзи донедавна співпадали з минулорічними, але станом на 16 травня вже відстають на 3%, а ярого ячменю – на 31%. Сівба ячменю наближається до завершальної фази, кукурудза буде сіятися десь до другої половини червня.

Серед усіх зернових саме кукурудза зазнала найбільшого скорочення посівних площ у цьому році в порівнянні з довоєнним планом – на 17%, згідно з даними опитування Agristatis, яке проводилось за підтримки МінАгро.

В кінці квітня-на початку травня в Україні встановилась тепла погода з періодичними дощами, що є гарною передумовою для високого майбутнього врожаю. Якщо порівнювати запаси вологи у 5-см шарі ґрунту з минулорічними на початку травня, то можна констатувати значне покращення в центрі та на півночі України. Оптимально зволожений верхній шар ґрунту дозволить максимально ефективно провести сівбу кукурудзи та інших пізніх ярих культур. Нестача вологи була зафіксована частково у Львівській та Волинській областях (які вже завершили ярову сівбу) та на окупованих територіях у південно-східній Україні (де сівба майже не проводиться).

Станом на 1 травня майже на всій території України у метровому шарі спостерігаються значно кращі запаси вологи, ніж у минулому році. Потенційно це може призвести до високого рівня урожайності, якщо не виникнуть нові ризики в майбутньому.