Україна та Польща дійшли згоди в питанні транзиту агропродукції

19 Апрель, 2023 в 14:04

Україна та Польща домовились про відновлення транзиту української агропродукції. Він запрацює вночі з 20-го на 21-ше квітня 2023 року. До транзиту будуть застосовані додаткові заходи контролю, про які буде найближчим часом повідомлено учасників ринку публічно та в робочому порядку. Заборона на імпорт українських продуктів до Польщі залишиться.

Нагадаємо, що Польща вирішила заборонити імпорт агропродукції з України під тиском фермерських протестів, які почалися після того, як зростання пропозиції знизило ціни в регіоні. Заборона набула чинності ввечері 15 квітня. Пізніше про подібні рішення оголосили Угорщина та Словаччина, але вони, на відміну від Польщі, не забороняли транзит.

Міністерство аграрної політики та продовольства України 15 квітня заявило, що польська заборона суперечить двостороннім угодам щодо експорту, і закликало до переговорів для вирішення проблеми.

У Єврокомісії 16 квітня завили, що односторонні дії щодо торгівлі з боку держав-членів Європейського союзу є неприйнятними.